Aceste rânduri sunt rezultatul revoltei care m-a cuprins când, deschizând un ziar, am văzut o fetiţă de câţiva anişori care ne anunţă că, dacă viaţa noastră se numără în ani, a ei se numără în jumătăţi de oră. Şi zâmbeşte frumos dintr-o fotografie (aşa cum doar copiii ştiu s-o facă) mulţumindu-ne anticipat pentru bănuţul pe care se presupune că-l vom oferi spre a-i mai îngădui o jumătate de oră de viaţă! Pentru că în războiul cu nemiloasa şi ciudata sa boală, Maria are nevoie de 3.000 de euro pe lună iar medicamentele-arme care o pot ajuta nu sunt trecute pe lista gratuităţilor. Aşa prevede legea. Şi, cum unde-i lege nu-i tocmeală, nu putem decât să ne supunem. Şi să sperăm într-o minune.
Aşa că, îi prelungim (sau nu, după suflet şi posibilităţi) cu câteva minute viaţa micului înger nefericit, trecem peste strângerea de inimă ce o avem (fie în urma neparticipării la viaţa micuţei, fie în urma sfâşietorului mesaj de mulţumire primit ca urmare a donaţiei) şi ne vedem mai departe de ziar.
Articole la discreţie pentru că, trebuie să recunoaştem, realul e atât de palpitant! Mană cerească pentru cei ce se hrănesc din prezentarea lui (sub diverse forme).
Şi citim cu stupoare că instituţiile statului îşi aplică aprigi pumni sub centură, subminându-se reciproc.
Guvernul trage scaunul de sub şezutul parlamentarilor încălcând elementare principii ale statului de drept şi îşi arogă dreptul de veto absolut cu privire la legile votate de legislativ.
Parlamentarii îşi votează schimbarea parcului auto trecând de la „Mercedes”-uri la „BMW”-uri (sau invers?!), îşi măresc diurnele, indemnizaţiile, îşi înmulţesc deplasările peste hotare... Se dau legi în considerarea unei persoane pentru a facilita activităţi profitabile de import/export fără taxe, încasări/restituiri fabuloase de T.V.A.
Pe banii noştri se pun borduri pe străzi încă neasfaltate iar autostrăzile plătite din buzunarul contribuabilului arată sublim, însă doar pe hârtie.
Personaje ciudate îşi arogă drepturi de zei asupra unui popor debusolat.
La urma urmei, e democraţie. Cei care ne conduc sunt aleşii noştri. Iar faptul că refuzăm să ne exercităm dreptul la vot motivându-ne pasivitatea cu o lehamite faţă de cei ce ne conduc nu face decât să adâncească acest cerc vicios. Mă gândesc cu groază că, în condiţiile unui astfel de absenteism, vom putea ajunge să fim conduşi de persoane alese de o mână de oameni. De regulă, de cei interesaţi. E asta o rezolvare?
Să încerci să transformi dreptul la vot într-o obligaţie îmi pare atât de aberant încât acest aspect nu merită niciun fel de atenţie. Cum ar fi ca toţi cei astfel obligaţi, să-şi anuleze singuri votul prin aplicări „eronate” de ştampilă?
Dar putem vorbi de simţ civic şi de responsabilitate. Nu sunt de acord cu „sancţionarea clasei politice prin absenteism”. E, mai degrabă, o autosancţiune pe care ne-o aplicăm. De ce facem asta, atunci? Din comoditate? Din neştiinţă? Un calcul matematic simplu arată că cei care se lamentează pe diverse căi cu privire la rezultatul dezastruos al alegerilor ar fi putut „răsturna” acest rezultat prin prezenţa la vot.
Ce spirit de autodistrugere ne ghidează? Ce urmărim noi, ca popor? Spre ce ne îndreptăm atenţia? Şi, mai ales, când am încetat să privim în jur la cei care au nevoie de noi? Când am încetat să mai facem acel gest care ne-ar putea justifica grandiosul apelativ de „OM”? Gestul pentru ajutorarea aproapelui nostru. Cum ar fi, de exemplu, să amendăm o lege strâmbă spre a reda viaţa unui copil nevinovat care nu înţelege nimic din jocul celor mari.
Până atunci, Maria ne mulţumeşte, zâmbind, pentru fiecare jumătate de oră pe care i-o dăruim.
4 comentarii:
I explicam oripilată unui prieten că zilnic la ruletă există oameni care pierd de plăcerea jocului câteva zeci de mii de euro. Aceeaşi oameni, în zile consecutive. Zeci de mii de euro pe zi...
Că dacă unul din 10 s-ar opri din joc o zi şi ar folosi banii ăia pe care oricum îi aruncă pentru tratamentul unui copil grav bolnav... Ar face măcar un om fericit. Şi el, glumind, îmi spune mie mi-ar trebui doar vreo şase mii jumate de euro, plus încă vreo mie pentru muniţie, el ar face cîteva milioane de oameni fericiţi.
Am râs şi-am uitat de unde plecasem...
Oamenii aceia nu se pot opri din joc nici măcar o zi: sunt "virusaţi". Dar, dacă îşi plătesc impozitele şi joacă într-un cadru legal, e treaba lor cum îşi cheltuie banii, nu-i aşa?
Dar ţara? Are ea nevoie de cetăţenii ei? Şi dacă da, ce face pentru ei?
Evident, probleme nu se poate pune decât în condiţii de reciprocitate: ce fac cetăţenii pentru ţara lor?
Mulţumesc, Renata. Am zâmbit şi eu la gluma prietenului tău. :)
Cei care ne conduc? Aleşii noştri?
Vot obligatoriu?
Orwell? Ferma animalelor?
Indivizii ăştia au cumpărat o ţară, cu oameni, cu alegători, cu tot, pe un preţ de nimic. Preţul unui ţoi de rachiu contrafăcut. Preţul blidului de linte, cu care s-a cumpărat dreptul întâiului născut.
Ţara asta o vând la fel ca şi copiii ăia bicisnici, care vând lucrurile din casă pe o bucată de sugiuc.
"Ne-aţi adus stricarea legii
Şi ne staţi cu mâna-n piept.
O, şi-n loc s-aveţi ruşine,
Vă mândriţi cu ce-aţi adus;
Dar puterea, ştiţi voi bine,
Nu vi-a dat-o cel-de-sus..."
Ai dreptate, ElZap. Coşbuc pare a fi încă de actualitate. Pentru că în timp ce ţara aceasta se zbate în sărăcie şi neputinţă, cei care o conduc sunt preocupaţi doar de binele propriu.
Eu le-aş propune un exerciţiu de umilinţă. De fat, chiar l-am propus, aici:
http://beth-cuvinte.blogspot.com/
Dar fără folos, ştiu...
Trimiteți un comentariu